Vrijheid in mobiliteit 

handmatig gas geven; auto ombouwen
Vrijheid in mobiliteit
 

Houd het stuur in eigen handen

Wilt u de bediening van uw auto iets anders hebben zodat u comfortabeler rijdt? Of heeft het CBR bepaald dat u een aanpassing nodig heeft om auto te kunnen rijden? Wat de reden ook is, er zijn voldoende mogelijkheden om het autorijden te vergemakkelijken. Daad Autoaanpassingen heeft voor elke auto een oplossing.

Zelfstandig de weg op in een aangepaste auto

Om uw auto te bedienen kunnen er verschillende aanpassingen worden gedaan. Daad Autoaanpassingen uit Zwolle kan onder meer:

 • de richtingaanwijzer omzetten             
 • een handsegmentgas aan het stuur bevestigen
 • een handbedrijfsrem bevestigen
 • een linker gaspedaal monteren
 • kniegaspedaal of –rempedaal monteren
 • een handmatige koppeling monteren, zoals de Click & Go
 • gecombineerd gas- en remsysteem monteren, zoals de Menox
 • stuuraanpassingen, stand of een bekrachtiging monteren
 • extra spiegels monteren

Ook als u gebruikmaakt van een rolstoel kunnen wij uw auto of busje zodanig aanpassen dat u er comfortabel en zelfstandig in kunt rijden.

Aangepaste auto, aangepast rijbewijs

Om een aangepaste auto te mogen besturen heeft u een aangepast rijbewijs nodig. Als u een lichamelijke beperking heeft dan heeft u goedkeuring nodig van het CBR. U krijgt dan ook een aantekening in uw rijbewijs. U doorloopt dan een van deze twee trajecten:

Rijbewijsbezitters

 1. U dient een Eigen verklaring in bij het CBR. Laat de Eigen verklaring bij voorkeur invullen door de behandelend (revalidatie-)arts of uw huisarts.
 2. U krijgt een brief thuis van het CBR waarin de verdere procedure bekend wordt gemaakt.
 3. Mogelijke uitkomsten:
 • U krijgt te horen dat de arts u niet in staat acht (nog) een motorrijtuig te besturen
 • U dient voor aanvullend onderzoek naar een medisch specialist te gaan
 • U wordt opgeroepen voor een rijtest
 • U krijgt zonder problemen (een verlenging van) het rijbewijs, eventueel met een beperking op het rijbewijs

Indien u een rijtest moet doen dan gebeurt dit vaak in een lesauto (al dan niet met aanpassingen). Neem dus op tijd contact op met een geschikte rijschool om zeker te zijn dat er een lesauto beschikbaar is. De rijtest is GEEN examen, maar een rit waarin bekeken wordt of u medisch gezien in staat bent om een motorrijtuig te besturen.

Als u nog geen rijbewijs heeft:

 1. Ga eerst naar een rijschool om te overleggen welk traject u het beste kunt volgen. In principe volgt u dezelfde stappen als hierboven beschreven staan.
 2. Heeft u van het CBR groen licht gekregen dan kan - na het benodigde aantal rijlessen - een praktijkexamen voor u worden aangevraagd door de rijschool. In de meeste gevallen gaat het om een AA-examen (aangepast examen) met een speciaal hiervoor opgeleide examinator. De eisen voor het behalen van het examen zijn identiek aan de "normale" examens.

Recente opdrachten

handbedrijfsrem en segmentgas handgas

Hierboven ziet u een voorbeeld van een handbedrijfsrem en segmentgas. Deze keer is zowel de handel om te remmen als het gas bekleed met leer. Het past daardoor bij het interieur van de auto.

bus aanpassen voor rolstoel

Gas geven en remmen met de hand

Als uw benen minder goed functioneren, biedt een handsegmentgas en handbedrijfsrem aan het stuur uitkomst.

Op de foto's is een gasring afgebeeld. De gasring draait met het stuur mee. Bij een segmentgas zit de handel vast aan de stuurkolom en draait deze niet met het stuur mee.

handmatig gas geven

Aangepast gaspedaal

Het monteren van een linker gaspedaal gebeurt zodanig dat de auto ook gebruikt kan worden met het rechter pedaal. Iedereen kan dus met de aangepaste auto rijden.

Er is eigenlijk altijd wel een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld als u uw linker been niet kunt gebruiken kan de koppeling elektronisch en handbediend gemaakt worden. U kunt daardoor rijden in de auto naar uw keuze.

Gespecialiseerde rijscholen

Bent u op zoek naar een rijschool in (de buurt van) Zwolle, waar u in een aangepaste auto kunt leren rijden? Wij hebben ervaring met Rijschool van Buuren, Rijschool Zwijnenburg en Verkeerschool Hubers. Deze rijscholen hebben een automaat met handbedrijfsrem en segmentgas, linker gaspedaal en een bruggetje voor de richtingaanwijzer. 

Dubbele bediening voor rijscholen

Daad Autoaanpassingen verzorgt ook het inbouwen of overzetten van dubbele bediening in lesauto’s. Wij gebruiken uitsluitend originele onderdelen van Peheja en FAT en installeren deze op vakkundige wijze. Zo kunt u als rij-instructeur op een veilige en prettige manier de pedalen van de bestuurder bedienen.