Houd het stuur in eigen handen

Wilt u de bediening van uw auto iets anders hebben zodat u comfortabeler rijdt? Of heeft het CBR bepaald dat u een aanpassing nodig heeft om auto te kunnen rijden? Wat de reden ook is, er zijn voldoende mogelijkheden om het autorijden te vergemakkelijken. Daad Autoaanpassingen heeft voor elke auto een oplossing.

Zelfstandig de weg op in een aangepaste auto

Om uw auto te bedienen kunnen er verschillende aanpassingen worden gedaan. Daad Autoaanpassingen uit Zwolle kan onder meer:

 • de richtingaanwijzer omzetten
 • een segmentgas aan het stuur bevestigen, op verschillende manieren
 • een handbedrijfsrem bevestigen
 • een linker gaspedaal monteren
 • kniegaspedaal of –rempedaal monteren
 • een handmatige koppeling monteren, zoals de Click & Go en de Easy Drive
 • gecombineerd gas- en remsysteem monteren, zoals de Menox
 • stuuraanpassingen, stand of een bekrachtiging monteren
 • extra spiegels monteren

Ook als u gebruikmaakt van een rolstoel kunnen wij uw auto of bus zodanig aanpassen dat u er comfortabel en zelfstandig in kunt rijden.

Aangepaste auto, aangepast rijbewijs

Om een aangepaste auto te mogen besturen heeft u een aangepast rijbewijs nodig. Als u een lichamelijke beperking heeft dan heeft u goedkeuring nodig van het CBR. U krijgt dan ook een aantekening in uw rijbewijs. U doorloopt dan een van deze twee trajecten:

Rijbewijsbezitters

 1. U dient een Eigen verklaring in bij het CBR. Laat de Eigen verklaring bij voorkeur invullen door de behandelend (revalidatie-)arts of uw huisarts.
 2. U krijgt een brief thuis van het CBR waarin de verdere procedure bekend wordt gemaakt.
 3. Mogelijke uitkomsten:
 • U krijgt te horen dat de arts u niet in staat acht (nog) een motorrijtuig te besturen
 • U dient voor aanvullend onderzoek naar een medisch specialist te gaan
 • U wordt opgeroepen voor een rijtest
 • U krijgt zonder problemen (een verlenging van) het rijbewijs, eventueel met een beperking op het rijbewijs

Indien u een rijtest moet doen dan gebeurt dit vaak in een lesauto (al dan niet met aanpassingen). Neem dus op tijd contact op met een geschikte rijschool om zeker te zijn dat er een lesauto beschikbaar is. De rijtest is GEEN examen, maar een rit waarin bekeken wordt of u medisch gezien in staat bent om een motorrijtuig te besturen.

Als u nog geen rijbewijs heeft:

 1. De aanvraag begint met te bepalen hoe u de auto gaat bedienen. Dit bepaalt het CBR. Met bijgaande link begint u aan het traject: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/auto/gezondheidsverklaring-autorijbewijs.htm Daarna kunt u naar een rijschool om te overleggen welk traject u het beste kunt volgen. In principe volgt u dezelfde stappen als hierboven beschreven staan.
 2. Heeft u van het CBR groen licht gekregen dan kan – na het benodigde aantal rijlessen – een praktijkexamen voor u worden aangevraagd door de rijschool. In de meeste gevallen gaat het om een AA-examen (aangepast examen) met een speciaal hiervoor opgeleide examinator. De eisen voor het behalen van het examen zijn identiek aan de “normale” examens.

Meer over aangepaste autobediening >>

Gespecialiseerde rijscholen

Bent u op zoek naar een rijschool in (de buurt van) Zwolle, waar u in een aangepaste auto kunt leren rijden? Wij hebben ervaring met Rijschool van Buuren en Rijschool Zwijnenburg. Deze rijscholen hebben een automaat met handbedrijfsrem en segmentgas, linker gaspedaal en een bruggetje voor de richtingaanwijzer.

Bekijk voorbeelden

Recente werken

Hoe kunnen we u helpen?

Uw bericht

Voor- en achternaam

E-mailadres

Contactgegevens

Ons adres in Zwolle

Ohmstraat 5a
8013 PZ Zwolle
Route op Google Maps

Contactgegevens

Daad Auto Aanpassingen

Hoe kunnen we u helpen?

Uw bericht

Voor- en achternaam

E-mailadres

Ons adres in Zwolle

Ohmstraat 5a
8013 PZ Zwolle
Route op Google Maps